Blog Perfectionisme
Mijn allereerste blog. Best eng. Gaat überhaupt iemand dit lezen en wat vindt die persoon er dan van. Lukt het om geen taal- en typefouten te maken? Betekent dit dat ik voor de rest van mijn leven blogs moet schrijven, ook al vind ik het misschien helemaal niet zo leuk? Zal ik een aantal mensen dit eerst laten lezen en dan hun feedback vragen of in een keer “posten”. Allemaal vragen en twijfels….daar kies ik een bijpassend onderwerp bij: Perfectionisme.
Bij veel van mijn coachgesprekken gaat het over perfectionisme en wat eigenlijk achter perfectionisme schuilgaat: faalangst. Bij perfectionisme draait het vaak om de overtuiging dat als we perfect zijn -iets perfect doen, er perfect uitzien- we goedkeuring van de mensen om ons heen ontvangen. We voorkomen dat we ons hoeven te schamen. Perfectionistische mensen denken zich vaak te kunnen beschermen door perfectie na te streven, een soort pantser. Alleen dit pantser beschermt niet, het beperkt vooral. En staat ontzettend in de weg om te zijn wie je bent en verder te groeien en te ontplooien. Want als je iets leert, dan gaat dat vaak niet in één keer goed. Anders kon je het al en was het niet iets wat je gaat leren. En dit leren door te onderzoeken, fouten te maken, opnieuw te proberen, dit kan niet als je je pantser van perfectionisme aanhoudt.
Eigenwaarde
Daarnaast richt je je als perfectionist dus heel erg op de ander: vindt de ander mij wel goed genoeg. Dit maakt je als mensen heel erg afhankelijk van iemand anders. Hoe fijn zou het zijn als je de goedkeuring niet zoekt bij een ander, maar vindt bij jezelf? Jouw eigenwaarde is de waarde die je van jezelf ontvangt, niet via een ander. Al die ballast en maskers die je kan afdoen, wat een ruimte, wat een lucht!
Perfect is saai!
En dan nog het nuchtere feit: perfectie bestaat niet, het is onhaalbaar. Perfectionisme draait dus om dat andere mensen ons als perfect zien. Dit kan niet. Iedereen bekijkt de wereld door een andere bril: met eigen behoeften, normen en waarden. Zelf denk ik ook vaak, als alles perfect zou verlopen, hoe saai is dat. Mooie, kleurrijke verhalen die wij mensen delen met elkaar gaan juist vaak over zaken die niet perfect verliepen en een onverwachtse wending kregen.
Zelfcompassie
Wil je ook minder perfectionistisch worden? De sleutel ligt bij zelfcompassie. Wees lief voor jezelf, begripvol en geduldig. Zoals je praat tegen je beste vriend(in), een kind, jouw huisdier, vol begrip en liefde. Praat ook zo tegen jezelf. Een zin als “je bent goed zoals je bent”, kan veel betekenen. Daarnaast helpt het om naar jezelf te kijken als mens. Je bent geen robot maar een mens, een mooi mens die soms fouten maakt en goed voor zichzelf wil zorgen. Dat betekent vallen en opstaan en soms ook anderen teleurstellen. Blijf je beseffen dat het niet de intentie is om anderen teleur te stellen, het is jouw intentie om voor jezelf te kiezen en jouw pad te volgen. Mensen die van jou houden gunnen jou dit. En van alle mensen, wees vooral zelf diegene die dit jou gunt: kies voor jezelf, groei, val en sta weer op.
Ik gun dit mijzelf, dus ik schiet mijn eerste blog de wereld in.